Billigt - DIY DMR hotspot

I en anden artikel beskrev jeg hvordan man kan bygge et hotspot selv. Jeg vil her forsøge at beskrive hvad du skal bruge og hvordan du gør det hele klar til at gennemføre konfigurationen i et rigtigt DIY projekt. Hvorfor foreslår jeg at bygge hotspottet selv? Det gør jeg fordi det at købe et hotspot der er køreklar (ud over lidt konfiguration) hurtigt løber op i en pris på minimum kr. 1.200 og det kan gøres noget billigere. Jeg kan bygge et hotspot for ca. kr. 300 +/-.

Du skal bruge et MMDVM shield og som single mode med antenne, display/OLED og case (skærm og indbygningskabinet) kan du ved at søge lidt på internettet finde det til ca. kr. 170. Duplex mode hotspot koster givet lidt mere.

Du skal bruge en lille computer og en Raspberry Pi Zero W der kan findes på internettet til ca. kr 90 er velegnet til denne opgave.
Harddisken i denne computer er et SD kort på minimum 8 Gb ram og de kan findes på internettet til ca. kr 50.
 
Endelig skal du bruge en strømforsyning med micro-usb-stik. Disse kan findes på internettet til ca. kr. 70 hvis du ikke på samme måde som mig kan finde det i gemmerne fra noget aflagt udstyr.
Nu du har skaffet delene skal de samles og for min del købte jeg nogle ekstra billige sæt der kræver jeg starter loddekolben op, men det er på ingen måder en uoverkommelig opgave hvis du har loddet før (øv evt. lodning på noget andet før disse kit).
 
Først loddede jeg pins på display.
 
Herefter antennen på MMDVM shield'et.
Som du kan se af billedet ovenfor måtte jeg lige i gang med at rette lidt op på de kolde lodninger, men heller ikke uoverskueligt. Frem med luppen eller kameraet på telefonen, så finder du hurtigt ud af hvor god du evt. har været til at lodde. Som du vil opdage på et par andre billeder var jeg nok lidt for hurtig og derfor bruger jeg disse billeder for at opfordre til at kontrollere dine lodninger.
Endelig skal displayet monteres på MMDVM shield'et.
Jeg måtte lede lidt på internettet for at finde ud af hvor display'et skulle sidde, men som du kan se på nedenstående billede skal det sidde i de yderste fire huller og det virker. Der findes forskellige MMDVM shields og nogle er bedre afmærket hvor display'et skal monteres.
Jeg købte Raspberry Pi Zero W hvor pins (GPIO) skal eftermonteres og dermed blev der også en loddeopgave her. I stedet for at lodde den fulde pins-række på med 40 lodninger, nøjedes jeg med at lodde 2 gange 10.
Det er nu tid for at klargøre SD kortet og det kan du læse mere om her.
 
Nej, jeg brugte ikke 1 Gb kortet (se billedet), men fordi jeg lige ville tage et billede mens ovenstående er i gang, havde jeg ikke mit 32 Gb kort foto-klar.
Nu skal alle dele blot sættes sammen og monteres i case (indbygningskabinettet).
 
 
Til slut skal SD kortet monteres og strømforsyningen tilsluttes og endelig den sidste konfiguration.
God fornøjelse med hotspottet og tro mig, du bliver glad for det hvis du som mig bor lidt langt væk fra repeateren.

Hotspot - pi-star MMDVM

Når man nu har bevæget sig ind i DMR verdenen vil man måske som jeg opdage at det er ikke alle dele af landet der er lige godt dækket af repeatere. For min del kunne jeg sikkert godt nå en af repeaterne, men den har været syg og derfor skulle jeg fange en anden repeater der ikke er lige så godt placeret i forhold til at jeg skal få ordentlig kontakt.

Her kommer en god internet-forbindelse og et hotspot til sin ret. Hotspot'et (ikke at forveksle med det i mobiltelefonen) er en slags gateway mellem en DMR amatørradio og internettet. Via internettet kan man så koble sig til den eller måske de DMR repeatere der er centrale for landet.

Der findes et hav af gode videoer og links til hvordan man kan købe færdige køreklare hotspots (dyrt) til samle selv systemer (noget billigere, men kræver lidt teknisk indsigt). Jeg selv har samlet et hotspot af DMR shield og en Raspberry Pi Zero samt flashet softwaren ud på et SD kort der efterfølgende placeret i slot'et på Pi'en.

Der er givet flere andre muligheder som f.eks. en antenne højt placeret, flytte tættere på repeateren eller investere i et hotspor der anvender internettet.

Jeg har investeret i forskellige dele og har opbygget mig et duplex hotspot der benytter en Raspberry Pi Zero - det var væsentligt billigere at købe delene, men det kan også købes som samlet kit. Samlet, ser mit duplex pi-star MMDVM hotspot således ud.

Jeg vil her forsøge enkelt at beskrive konfigureringen af mit hotspot således at det kan komme på netværket og kan få DMR radioen til at kommunikere med andre. Jeg vil beskrive load af program på SD kort og konfiguration af dit hotspot. Udgangspunktet er at du har samlet enhederne hvis du køber som dele og ellers er det bare videre herfra. Sørg for at have et SD kort på minimum 8 Gb af god kvalitet, Pi-star operativsystemet anvender ca. 2 Gb. 

Først skal vi have klargjort SD kortet så filsystemet er klar til at kunne modtage vores filer. Kortet skal, da det er større en 2 Gb, formateres til FAT32. Det lyder lidt teknisk, men det er forholdsvis simpelt på en Windows computer. Sæt kortet i en kortlæser (enten usb opkoblet ekstern enhed eller kortlæser indbygget i computeren).

 1. Åbn Windows Stifinder (tryk på Windows-flag og E på samtidig på tastaturet)
 2. Klik "Denne pc" (kun Windows 10)
 3. Find det flytbare disk ikon der repræsenterer SD-kortet
 4. Højreklik på det flytbare disk ikon
 5. Klik på Formater
 6. Skift Størrelse på allokeringsenhed til Standardallokeringsstørrelse
 7. Sørg for at Ekspresformatering er markeret
 8. Klik Start

Når SD kortet er blevet formateret lad det sidde i kortlæseren.

Du skal nu ind på pi-star's hjemmeside for at finde download - se her [åbner i nyt vindue].

Vælg den software der skal benyttes til dit hotspot. Jeg valgte "Pi-Star_RPi_V4 ..." til mit. Efter download skal filen UnZip'es i et katalog/folder på computeren (anvend f.eks. det katalog der bliver foreslået dig).

For at kunne få installeret (flash'et) softwaren ud på SD kortet skal man benytte en software der kan dette. Da det er Raspberry Pi software der skal installeres har jeg valgt at download'e Raspberry Pi's (Imager) egen software til dette. Det kan du finde her [åbner i nyt vindue]. Følg instrukserne.

Inden vi tager SD kortet ud af kortlæseren skal vi have konfigureret det til dit trådløse netværk for at kunne få fat i hotspot'et når det startes op. Det er måske en af de lidt svære ting der skal gøres, men det er super svært at få adgang til hotspot'et hvis vi ikke har fået det på netværket (det samme netværk som den pc du anvender til at konfigurere videre på dit hotspot.

Åbn Stifinder og find til SD kort - vælg folderen til kortet og en liste med filer dukker op.

Når du kan se dette katalog skal du oprette en fil ved at holde muse-markør midt i listen med filer, højre-klikke og vælge Ny og herefter Tekst-dokument. Det nye dokument skal omdøbes til: wpa_supplicant.conf, husk at fjerne .txt således hele filnavnet bliver rettet samt accepter at du vil ændre filtypenavnet. 

Højreklip på den nye fil og vælg rediger med Notepad (vigtigt). Kopier og indsæt nedenstående tekst. Husk at rette følgende: "MitWifiNetværk" = SSID og "MinKodePåDetTrådløseNetværk" = indtast koden til det trådløse netværk - inden du gemmer og lukker:

country=DK
ctrl_interface=DIR=/var/run/wpa_supplicant GROUP=netdev
update_config=1
network={
	ssid="MitWiFiNetværk"
	psk="MinKodePåDetTrådløseNetværk"
	key_mgmt=WPA-PSK
}

Tryk Gem og Luk.

Når du er færdig med dette trin er du klar til at flytte SD kortet over i dit hotspot (for mit vedkommende i RPi Zero). Sæt strøm til hotspot'et og lad der gå et par minutter før du går til næste trin. 

Vi skal lige et par tekniske trin igennem før vi er klar til konfigurering af hotspot'et.

Du kan forsøge om du kan få adgang til dit hotspot ved at åbne en browser og skrive pi-star/admin samt acceptere at du vil gå til denne adresse.

Hvis ovenstående ikke virker skal du gøre nedenstående. Virker det kan du springe videre ned til login oplysninger og kodeord markeret med gul.

Da vi ikke kender adressen til dit nye Hotspot kan det være en stor hjælp at anvende et IP skanner-program. Jeg anvender "Advanced IP Scanner", men der findes sikkert andre værktøjer der kan det samme. Skan dit netværk og se om der skulle dukke en pi-star op. 

Ovenstående var måske det teknisk sværeste, herfra kan selve konfigurationen begynde.

Åbn en browser og indtast den IP-adresse du har fundet i din skanning og tryk Enter/Retur.

Dit login er: pi-star

Kodeord er: raspberry => Vil anbefale dig at ændre dette kodeord. Jeg viser senere hvor du kan gøre det.

 

Nogenlunde dette billede vil du få. Vælg oppe i højre hjørne "Configuration".

 

Da det er et Hotspot jeg laver skal der vælges MMDVMHost og da jeg på nuværende tidspunkt anvender mit duplex hotspot som simplex vælges dette. Tryk på "Apply Changes" og vent et par minutter.

I MMDVM Display vælger jeg OLED og resten burde dukker op default. Da jeg ønsker i første omgang kun at køre DMR Mode vælges dette. Hangtime er den tid hvor hotspot'et fastholder et mode åben. Dette er specielt interessant når man også vælger at åbne andre modes samt det forhold hvor længe en pause i kommunikationen med en anden skal hænge før en søgning på andre modes starter. Tryk igen "Apply Changes" og vent et par minutter.

 

Det er nu vigtigt at du bliver oprettet i DMR registeret hvis du ikke allerede er det. Du kan læse mere her

Herfra er det såmænd bare at fylde felterne ud a la ovenstående, selvfølgelig i forhold til dine egne oplysninger.

Radiofrekvensen er super interessant og der er alt efter hvor du finder noget på nettet mange anbefalinger og råd til hvilke frekvenser du bør anvende. En del foreslå frekvenser over 436 MHz da en del fjernbetjeninger anvender frekvenserne herunder. 435-438 MHz-frekvenserne anvendes til satellit-kommunikation og bør givet ikke vælges. Jeg kommer til at ændre dette når jeg laver hotspot'et om til duplex. Jeg har set at flere er helt oppe i 446MHz, men her er min bekymring at du rammer nogle andre bånd til f.eks. PMR radioer. Jeg regner med at anvende frekvenserne mellem 440-443 MHz til hotspot'et når jeg får opsat det til duplex.

URL: har jeg ikke ændret, men det er her du kan henvise til dine oplysninger på f.eks. qrz.com eller din egen hjemmeside.

Du skal vælge det rigtige modem-type ellers vil det ikke virke.

Private/Public er afgørende i forhold til om du vil udstille dette hotspot for alle og enhver eller helst kun vil benytte det for dig selv. Jeg holder mit Private.

APRS vil jeg behandle på et senere tidspunkt. 

Nu er du tæt på målet for at have dit hotspot kørende. Da jeg længere oppe har valgt DMR+ som det Mode jeg vil køre skal jeg i rullemenuen vælge den DMR Master som jeg ønsker. Color Code skal være "1" (one). Da jeg har flere enheder kan man under SSID vælge et nummer i rækken og for mit vedkommende er mit hotspot nummer 1. 

Firewall-opsætningen har jeg ikke eksperimenteret med og derfor er alle felter valgt med default-opsætningen. Det er selvfølgelig her det kan være interessant hvis man ønsker at kunne tilgå sit hotspot der står et andet sted end man kan nå det, men det bliver ikke min plan.

Husk at trykke "Apply Changes" og vent et par minutter til hotspot'et er oppe igen. Du skulle nu være klar til at opsætte din radio så den kan anvende dit hotspot.

 

 

Ovenfor har jeg beskrevet opsætningen af hotspot'et til Simplex, men nu det er et duplex vil jeg tage skridtet til at få den feature til også fungere.

I Configuration skal vi først ændre hotspot'et til Half-Duplex. Dette ændres under Controller Mode.

 

Når dette er ændret trykkes på "Apply Changes" og vent et par minutter til hotspot'et er oppe at køre igen.

Du skal nu vælge 2 frekvenser til Rx og Tx og de skal være 5 MHz fra hinanden. 

Du skal være skarp her og gør nu ikke den fejl som jeg havde læst andre steder folk gør og som jeg selv hoppede direkte ned i. 

VIGTIGT!

Når der på hotspot'et i Rx står en frekvens skal Tx i radioen være den samme frekvens OG

når der på hotspot'et i Tx står en frekvens skal Rx i radioen være den samme frekvens!!!

Angående opsætning af radioen følges vejledningen. Det kan være jeg får skrevet en kort mini-guide til opsætning af DMR radioen for at gøre det enklest muligt.

Hvis man oplever at mange pakkefejl (BER Bit Error Rate i %) vil det medføre at modtager har svært ved at forstå ens tale og man har svært ved at forstå det man modtager - hakkende tale.

Man kan selv gøre noget for at rette på det omend det ikke er det fulde billede.

 

Som man kan se på billedet ovenfor i "Admin" kan BER aflæses. I udgangspunktet skal værdien helst være under 1 % og allerhelst under 0,5%. Som man kan se er mit lige akkurat på den forkerte side af 1%, men ved lidt dialog med andre på radioen lyder det til at jeg går klart og tydeligt igennem. 

Vi skal se på hvordan man kan ændre på Tx/Rx Offset. Dette vedrører kun hotspots da radioen har indbygget filter til dette hvorimod hotspot'et en indbygget chip der er ustabil og med risiko for at fejle med måske op til 50 MHz. Dette kan justeres lidt til i Rx / Tx Offset. 

Find Expert-"fanebladet" og vælg MMDVMHost.

Et nyt installeret hotspot vil Offset-værdierne stå på 0.

Rx og Tx behøver ikke at stå med samme værdi og ofte kan Tx fastholdes på værdien 0. Hvis det giver problemer kan man jo altid rette Tx til også.

Hvis BER værdien er for høj kan man starte med at indstille Rx Offset til enten + eller - 100, tryk "Apply Changes" og vent et minuts tid. Tryk på send på radioen og aflæs BER i "Admin" menuen. Start med lidt store spring i justering af værdier og gå længere og længere ned i værdi.

Vær opmærksom på at forskellige radioer kan påvirke forskelligt og derved give forskellige BER værdi. Det kan i nogen tilfælde være en ide at køre med forskellige hotspots til forskellige radioer.

 

 

 

 

 

DMR regioner i andre lande

Find listen med alle regioner her.

Herunder vil jeg forsøge at finde landekort så man visuelt kan finde/se hvor lokale regionerne er placeret. 

Hop til:

Norge (NO):

UK (GB):

Uruguay (UY)

 

USA (US):

DMR for spejdere

Hvis du bladrer lidt rundt på denne her hjemmeside vil du kunne finde lidt om DMR radio og specielt links til diverse hjælpeværktøjer.

Vil du gerne endnu dybere ind i teknikken eller andet om DMR radioer kan du ved at søge lidt rundt på internettet finde mange spændende sider med gode artikler. Mit mål med netop denne lille artikel er kort at beskrive hvilke talegrupper der retter sig mod spejderverdenen - f.eks. til JOTA.

Uden at jeg skal kloge mig ud i den store DMR verden vil jeg her fokusere på de to store systemer der findes indenfor DMR, nemlige DMR+ og Brandmeister. For hver af de to systemer findes der talegrupper (TG) der specielt er rettet til spejdere der f.eks. deltager på JOTA:

 • Brandmeister har etableret talegruppen 907 for at unge således de kan tale sammen på verdensplan:
  • Internationale talegrupper: TG907, TG910 (tysk), 913 (engelsk), 914 (spansk), 915 (portugisisk), 922 (hollandsk), 927 (nordisk), 937 (fransk) og 940 (arabisk)
  • De officielle JOTA under TG907 er undergrupperne: TG9071 (Nordamerika & Caribian), TG9072 (Sydamerika), TG9073 (Europa #1), TG9074 (Europa #2 og Rusland), TG9075 (Sydvestlige Asien og Nordafrika), TG9076 (resten af Afrika), TG9077 (Syd- og sydøstlige Asien), TG9078 (Australien, New Zealand og Stillehavsøerne) og TG9079
  • Der er ganske få sprogspecifikke talegrupper: TG90710 (tysk), TG90713 (engelsk), TG90714 (spansk), TG90715 (portogisisk), TG90737 (fransk) og TG90740 (arabisk)
 •          DMR har etableret talegruppen 30 som kontaktgruppe i timeslot 1:
   • Følgende undergrupper til DMR er: TG31, TG32, TG33, TG34, TG35, TG36, TG37, TG38 og TG39
 • Talegrupperne 4718 og 4907 florerer også på nettet.

Vil man i kontakte med andre spejdere med udgangspunkt i Gilwell Park. Der foregår kun noget i JOTA/JOTI weekenden fra Gilwell Park.

Uanset skal man se de to talegrupper som kontaktgrupper og god kutume er at skifte til en anden (under-)talegruppe hvis der er megen aktivitet. Om dette reelt sker i praksis kan være svært at svare på. Hold en god tone, respekter hvis nogle allerede har en dialog i gang og afvent at det kan blive "din" tur.

Jo mere man søger på internettet jo mere information kommer der frem og ovenstående kan hænde langt fra at være et retvisende billede. Jo klogere jeg bliver og gerne med hjælp fra dig - Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den..

DMR Landekoder sorteret efter kode

202 Greece GR
204 Netherlands (Kingdom of the Netherlands) NL
206 Belgium BE
208 France FR
212 Monaco MC
213 Andorra AD
214 Spain ES
216 Hungary HU
218 Bosnia and Herzegovina BA
219 Croatia HR
220 Serbia RS
221 Kosovo XK
222 Italy IT
226 Romania RO
228 Switzerland CH
230 Czech Republic CZ
231 Slovakia SK
232 Austria AT
234 Guernsey (United Kingdom) GG
234 Isle of Man (United Kingdom) IM
234 Jersey (United Kingdom) JE
234 United Kingdom GB
235 United Kingdom GB
238 Denmark (Kingdom of Denmark) DK
240 Sweden SE
242 Norway NO
244 Finland FI
246 Lithuania LT
247 Latvia LV
248 Estonia EE
250 Russian Federation RU
255 Ukraine UA
257 Belarus BY
259 Moldova MD
260 Poland PL
262 Germany DE
266 Gibraltar (United Kingdom) GI
268 Portugal PT
270 Luxembourg LU
272 Ireland IE
274 Iceland IS
276 Albania AL
278 Malta MT
280 Cyprus CY
282 Georgia GE
283 Armenia AM
284 Bulgaria BG
286 Turkey TR
288 Faroe Islands (Kingdom of Denmark) FO
289 Abkhazia GE-AB
290 Greenland (Kingdom of Denmark) GL
292 San Marino SM
293 Slovenia SI
294 North Macedonia MK
295 Liechtenstein LI
297 Montenegro ME
302 Canada CA
308 Saint Pierre and Miquelon PM
310 Guam (United States of America) GU
310 Northern Mariana Islands (United States of America) MP
310 United States of America US
311 Guam (United States of America) GU
311 United States of America US
312 United States of America US
313 United States of America US
314 United States of America US
315 United States of America US
316 United States of America US
330 Puerto Rico PR
332 United States Virgin Islands VI
334 Mexico MX
338 Jamaica JM
340 Guadeloupe (France) GP
340 Martinique (France) MQ
340 Saint Barthélemy (France) BL
340 Saint Martin (France) MF
342 Barbados BB
344 Antigua and Barbuda AG
346 Cayman Islands (United Kingdom) KY
348 British Virgin Islands (United Kingdom) VG
350 Bermuda BM
352 Grenada GD
354 Montserrat (United Kingdom) MS
356 Saint Kitts and Nevis KN
358 Saint Lucia LC
360 Saint Vincent and the Grenadines VC
362 Bonaire, Sint Eustatius and Saba BQ
362 Curaçao CW
362 Sint Maarten SX
363 Aruba AW
364 Bahamas BS
365 Anguilla (United Kingdom) AI
366 Dominica DM
368 Cuba CU
370 Dominican Republic DO
372 Haiti HT
374 Trinidad and Tobago TT
376 Turks and Caicos Islands TC
400 Azerbaijan AZ
401 Kazakhstan KZ
402 Bhutan BT
404 India IN
405 India IN
406 India IN
410 Pakistan PK
412 Afghanistan AF
413 Sri Lanka LK
414 Myanmar MM
415 Lebanon LB
416 Jordan JO
417 Syria SY
418 Iraq IQ
419 Kuwait KW
420 Saudi Arabia SA
421 Yemen YE
422 Oman OM
424 United Arab Emirates AE
425 Israel IL
425 Palestine PS
426 Bahrain BH
427 Qatar QA
428 Mongolia MN
429 Nepal NP
430 United Arab Emirates (Abu Dhabi) AE
431 United Arab Emirates (Dubai) AE
432 Iran IR
434 Uzbekistan UZ
436 Tajikistan TJ
437 Kyrgyzstan KG
438 Turkmenistan TM
440 Japan JP
441 Japan JP
450 Korea, South KR
452 Vietnam VN
454 Hong Kong SAR (People's Republic of China) HK
455 Macau SAR (People's Republic of China) MO
456 Cambodia KH
457 Laos LA
460 China CN
461 China CN
466 Taiwan TW
467 Korea, North KP
470 Bangladesh BD
472 Maldives MV
502 Malaysia MY
505 Australia AU
505 Norfolk Island NF
510 Indonesia ID
514 East Timor TL
515 Philippines PH
520 Thailand TH
525 Singapore SG
528 Brunei BN
530 New Zealand NZ
536 Nauru NR
537 Papua New Guinea PG
539 Tonga TO
540 Solomon Islands SB
541 Vanuatu VU
542 Fiji FJ
543 Wallis and Futuna WF
544 American Samoa (United States of America) AS
545 Kiribati KI
546 New Caledonia NC
547 French Polynesia (France) PF
548 Cook Islands (Pacific Ocean) CK
549 Samoa WS
550 Micronesia, Federated States of FM
551 Marshall Islands MH
552 Palau PW
553 Tuvalu TV
554 Tokelau TK
555 Niue NU
602 Egypt EG
603 Algeria DZ
604 Morocco MA
605 Tunisia TN
606 Libya LY
607 Gambia GM
608 Senegal SN
609 Mauritania MR
610 Mali ML
611 Guinea GN
612 Ivory Coast CI
613 Burkina Faso BF
614 Niger NE
615 Togo TG
616 Benin BJ
617 Mauritius MU
618 Liberia LR
619 Sierra Leone SL
620 Ghana GH
621 Nigeria NG
622 Chad TD
623 Central African Republic CF
624 Cameroon CM
625 Cape Verde CV
626 Sao Tome and Principe ST
627 Equatorial Guinea GQ
628 Gabon GA
629 Congo CG
630 Democratic Republic of the Congo CD
631 Angola AO
632 Guinea-Bissau GW
633 Seychelles SC
634 Sudan SD
635 Rwanda RW
636 Ethiopia ET
637 Somalia SO
638 Djibouti DJ
639 Kenya KE
640 Tanzania TZ
641 Uganda UG
642 Burundi BI
643 Mozambique MZ
645 Zambia ZM
646 Madagascar MG
647 French Indian Ocean Territories (France) RE
647 French Indian Ocean Territories (France) YT
648 Zimbabwe ZW
649 Namibia NA
650 Malawi MW
651 Lesotho LS
652 Botswana BW
653 Swaziland SZ
654 Comoros KM
655 South Africa ZA
657 Eritrea ER
658 Saint Helena, Ascension and Tristan da Cunha SH
659 South Sudan SS
702 Belize BZ
704 Guatemala GT
706 El Salvador SV
708 Honduras HN
710 Nicaragua NI
712 Costa Rica CR
714 Panama PA
716 Peru PE
722 Argentina AR
724 Brazil BR
730 Chile CL
732 Colombia CO
734 Venezuela VE
736 Bolivia BO
738 Guyana GY
740 Ecuador EC
742 French Guiana (France) GF
744 Paraguay PY
746 Suriname SR
748 Uruguay UY
750 Falkland Islands (United Kingdom) FK
995 British Indian Ocean Territory (United Kingdom) IO