DMR - Digital Mobile Radio - hvad er det?

TYT MD-UV380

Digital Mobile Radio (DMR) kan anvendes både til analog og digital radio-kommunikation. Frekvensområdet er: 136 - 174 MHz (VHF 2 meter) og 400 - 480 MHz (UHF 70 cm).

Kommunikationen foregår fortrinsvis via repeater og formålet ved at anvende en repeater er at forøge rækkevidden for mobile stationer og håndstationer samt at det er den letteste måde at komme i kontakt med DMR netværket på. Kommunikationen sker via internettet hvilket gør det muligt at have en dialog fra en håndstation i Danmark til en radioamatør i Canada der kører rundt i bil.

Der er to DMR systemer i Danmark hvoraf DMR+ er det mest anvendte og ellers Brandmeister (russisk udviklet). Der er ca. 40 DMR+ repeatere (en automatisk modtage / sende station der forstærker signalet) fordelt ud i landet. Du kan finde de danske DMR+ repeatere her. Brandmeister repeaterne kan du finde herKort og lister over danske analoge og digitale repeatere og hotspots finder du her.

Hvis du vil vide meget mere om D-star og DMR kan du finde det på siden d-star4all.dk.

EDR har skrevet en god artikel hvor man blive ført ind i DMR verdenen. Se mere her. HamRepeater har også en fin artikel om DMR. Find den her.