Billigt - DIY DMR hotspot

I en anden artikel beskrev jeg hvordan man kan bygge et hotspot selv. Jeg vil her forsøge at beskrive hvad du skal bruge og hvordan du gør det hele klar til at gennemføre konfigurationen i et rigtigt DIY projekt. Hvorfor foreslår jeg at bygge hotspottet selv? Det gør jeg fordi det at købe et hotspot der er køreklar (ud over lidt konfiguration) hurtigt løber op i en pris på minimum kr. 1.200 og det kan gøres noget billigere. Jeg kan bygge et hotspot for ca. kr. 300 +/-.

Du skal bruge et MMDVM shield og som single mode med antenne, display/OLED og case (skærm og indbygningskabinet) kan du ved at søge lidt på internettet finde det til ca. kr. 170. Duplex mode hotspot koster givet lidt mere.

Du skal bruge en lille computer og en Raspberry Pi Zero W der kan findes på internettet til ca. kr 90 er velegnet til denne opgave.
Harddisken i denne computer er et SD kort på minimum 8 Gb ram og de kan findes på internettet til ca. kr 50.
 
Endelig skal du bruge en strømforsyning med micro-usb-stik. Disse kan findes på internettet til ca. kr. 70 hvis du ikke på samme måde som mig kan finde det i gemmerne fra noget aflagt udstyr.
Nu du har skaffet delene skal de samles og for min del købte jeg nogle ekstra billige sæt der kræver jeg starter loddekolben op, men det er på ingen måder en uoverkommelig opgave hvis du har loddet før (øv evt. lodning på noget andet før disse kit).
 
Først loddede jeg pins på display.
 
Herefter antennen på MMDVM shield'et.
Som du kan se af billedet ovenfor måtte jeg lige i gang med at rette lidt op på de kolde lodninger, men heller ikke uoverskueligt. Frem med luppen eller kameraet på telefonen, så finder du hurtigt ud af hvor god du evt. har været til at lodde. Som du vil opdage på et par andre billeder var jeg nok lidt for hurtig og derfor bruger jeg disse billeder for at opfordre til at kontrollere dine lodninger.
Endelig skal displayet monteres på MMDVM shield'et.
Jeg måtte lede lidt på internettet for at finde ud af hvor display'et skulle sidde, men som du kan se på nedenstående billede skal det sidde i de yderste fire huller og det virker. Der findes forskellige MMDVM shields og nogle er bedre afmærket hvor display'et skal monteres.
Jeg købte Raspberry Pi Zero W hvor pins (GPIO) skal eftermonteres og dermed blev der også en loddeopgave her. I stedet for at lodde den fulde pins-række på med 40 lodninger, nøjedes jeg med at lodde 2 gange 10.
Det er nu tid for at klargøre SD kortet og det kan du læse mere om her.
 
Nej, jeg brugte ikke 1 Gb kortet (se billedet), men fordi jeg lige ville tage et billede mens ovenstående er i gang, havde jeg ikke mit 32 Gb kort foto-klar.
Nu skal alle dele blot sættes sammen og monteres i case (indbygningskabinettet).
 
 
Til slut skal SD kortet monteres og strømforsyningen tilsluttes og endelig den sidste konfiguration.
God fornøjelse med hotspottet og tro mig, du bliver glad for det hvis du som mig bor lidt langt væk fra repeateren.