Min rejse til etableret radioamatør

Måske er jeg en utålmodig gut der har svært ved at vente og vente og vente ...

Jeg har derfor lavet denne side her for at hjælpe/vise en rækkefølge og tilgang til at blive aktiv som radioamatør og med de "værktøjer" man nu kunne have lyst til/få brug for. Selvom min erfaring er beskrevet her, kan det sagtens være at der er andre veje at gå. Tryk på billederne og du kommer videre til aktuel side.

Først skal du i gang med at læse op til at blive radioamatør og bogen fra EDR er et godt sted at starte.

Mens du læser kan det være en idé at finde ud af hvornår du kan gå til prøve da du skal tilmelde dig minimum 14 dage før reelt afholdelse af prøven.

Nu er du tilmeldt, er godt i gang med at læse lærebogen ovenfor og nu kan du begynde dig at øve dig med nogle tidligere prøver.

Alt efter licenstype du går efter kan du finde tidligere prøver her:

Tillykke, du har nu gennemført din prøve og venter med længsel på prøvesvaret (måske har du endda en god fornemmelse for dit resultat). Der går ca. 2 - 3 uger før du får et svar fra myndighederne. Jeg skal ikke trætte dig med at brevet med prøveresultaterne til min prøve blev væk ... ny prøve blev jeg indkaldt til et par uger senere ... et par dage efter dukkede brevet heldigvis op og den ekstra prøve blev aflyst - puha.

Mens du venter ... kan du jo bruge tiden på at finde ud af hvilket kaldesignal du kunne tænke dig. Du kan søge efter på Frekvensregistret og brug for eksempel wildcard "*" (stjerne) hvis du vil have en stribe kaldesignaler op. Du skal dog være opmærksom på at det reelt ikke er alle kaldesignaler der er offentligt udstillet grundet GDPR - Persondataforordningen.

 Tillykke du bestod en eller flere af prøverne og har nu mulighed for at søge et kaldesignal - måske er det du drømmer om ledigt. Kom i gang med at søge.

 

Sejt, du har nu fået det kaldesignal du ønsker dig (håber jeg) og kan for så vidt kaste dig over radioen. Har du dog til gengæld brug for at kunne fremvise dit kaldesignal via enten det tilsendte certifikat eller "bare" via elektronisk via en søgning efter dit kaldesignal kan der gå 2 - 3 uger før det bliver vist aktivt.
Du kan tjekke her om dit kaldesignal er blevet aktivt på hjemmesiden.

... endelig fik jeg mit kaldesignal op med aktiv visning efter godt 14 dage.

Det officielle certifikatet er på vej ... og jeg modtog mit efter 10 dage.

Når dit kaldesignal kan findes officielt og endnu bedre når du har modtaget dit fysiske certifikat kan du komme videre.

Jeg har ikke taget en beslutning om hvilken software jeg vil anvende til at logge mine samtaler (QSO'er) over radioen, men det skal helst være noget der kan integrere med radioen.

Mens jeg får styr på ovenstående udforsker jeg DMR radioen. Ud over mit kaldesignal skal jeg have et DMR ID og det skal der søges om. Det gøres her. Selve oprettelsen kan godt startes før man officielt kan se sit kaldesignal, men der skal et officielt dokument/certifikat tilknyttes. Jeg har brugt et skærmdump a la ovenstående og det blev godtaget. Der kan gå op til 48 timer før man får sit DMR ID, for mit vedkommende gik der godt 24 timer. Du kan søge efter DMR ID-numre her. Bemærk at der nu uddeles DMR ID numre i rækkefølge fra øverste landenummer og ikke for region som førhen i tiden.