Lærebogen

Har du ønsker om at erhverve dig et radioamatør-certifikat kan lærebogen: "Vejen til sendetilladelsen" være godt sted at starte. Tryk på linket eller billedet hvis du vil se noget mere om bogen og hvor du kan købe den i EDR.dk-shoppen. Bogen kan sikkert også lånes på biblioteket.

VejenTilSendetilladelsen

Det er en tung bog og den skal givet læses "et par gange" og det kan sikkert være en kæmpe hjælp at melde sig i en af amatørradio-foreningerne hvis man vil forstå alt indholdet.

A-certifikat - Almindelig teknisk prøve

Når man har bestået prøverne til D-, B- og A-certifikatet har man et certifikat der giver en lov til at arbejde med sendere med op til 1000 W udgangseffekt. Med den ret store effekt er der også stor sandsuynlighed for at man kan komme til at forstyrre anden form for kommunikation eller elektronisk udstyr.

Herunder er et par links til A-certifikat-prøver. Det kan givet anbefales at aliere sig med en forening hvor en gennemgang af teorien sammen med teoribogen "Vejen til sendetilladelsen" (Tryk på billedet og et ny side åbner):

 

Clipart

 

 

 

 

D-certifikat - Ikke-teknisk prøve

Ønsker du at eksperimentere med sendere og modtagere på frekvenser til amatørradio er det et krav at man aflægger prøve. Certifikatet udstedes af Energistyrelsen efter at man har bestået en prøve. Ønsker du kun at anvende og eksperimentere på UHF og VHF båndende kan et D-certifikat være nok. Selvom teoribogen: "Vejen til sendetilladelsen" kan være lidt tung at komme igennem er D-certifikatet indenfor rimelig rækkevidde. D-certifikatet er også en forudsætning for at bestå prøven til B-certifikatet.

Med D-certifikatet kan man anvende frekvenserne mellem 50-52, 70-70,5, 144-146, 432-438 1240-1300 MHz, eller det mange kender som 6, 4, 2 meter samt 70 og 23 cm båndene. Med en CE-mærket sender, og en udgangseffekt på op til 50 Watt.

Du kan finde forskellige tests der kan være rigtige gode at øve sig på. Herunder et par links (tryk på billedet og ny side åbner):

Experimenterende Danske Radioamatører

Han bestod prøven og er nu i luften

B-certifikat - Begrænset teknisk prøve

B-certifikat giver sendetilladelse til alle amatørradio frekvensbåndene og en maksimal udgangseffekt på op til 100W. Derudover er der ikke krav til udstyret, og certifikatet giver mulighed for benyttelse i udlandet. For bestå B-prøven skal D-prøven være bestået. En bestået B-prøve er også en forudsætning for at bestå A-prøven.

Herunder et par links til tidligere afholdte prøver som kan hjælpe en med at teste færdigheder før prøvens gennemførelse (tryk på billedet der åbner i et nyt vindue):

 

Radioamatør